Anders Skum & Janne Diehl

NÄRA ”100 % Västerbotten. Produkt i tiden både för konsument och restaurang.” Så motiveras Årets matverk i Västerbotten.

Souvasburgaren är vinnaren i Matverk Västerbotten 2016. Den är gjord på 100 procent rökt renfärs. Anders Skum är renägare och har levererat råvaran och Jan Diehl har lagat till den. Burgarna är vacuumbackade och klara för stekpannan.

– Det var nio produkter som tävlade och konkurrensen var hård. Det här är produkter med potential att bli storsäljare. säger tävlingsledaren Ella Nilsson i ett pressmeddelande.

Prisutdelningen hölls hos landshövding Magdalena Andersson i närvaro av ett fyrtiotal matentusiaster som även bjöds på västerbottenslunch och seminarium.

Andrapristagare blev ”Iscidermarinerad Vindelnrökt Kotlettrad” av Robin Karlsson, Vindelns Rökeri och kocken Christer Jonsson

Tredjepriset, en rimmad, kallrökt röding som pancopanerats och är färdig att äta som den är, togs även det hem av förstapristagarna Anders Skum och Jan Diehl.

Smakjury bestod av:
Magdalena Andersson landshövding
Per Åkerlund, kock och restaurangägare
Peter Wegh, studierektor restauranghögskolan
Marie Johansson, Swedbank
Erika Estréen, LRF

I marknadsjuryn ingick Graham Farrell, Menigo och Erik Larsson, Coop Nord.

Rensouvasburgaren kommer att tävla i Matverk 2016. Rikstävlingen avgörs under Forum Nyköping den 27 – 28 januari 2016.